maxresdefaultTeltan pystyttäminen voi tuntua ensikertalaisesta hankalalta. Mitä suurempi teltta, sen hankalampi se on usein pystyttää. Kannattaakin tutkia teltan pystytysominaisuuksia jo ostaessa. Monimutkainen teltta voi aiheuttaa turhautumista ja päänvaivaa, kun sen joutuu pystyttämään hankalissa olosuhteissa kuten sateessa, tuulessa tai pimeään aikaan. Tutustu vinkkeihimme pystyttämisen helpottamiseksi.

Pystytä teltta tasaiselle maalle. Valitse paikka, joka on sen verran pehmeä, että kiilat uppoavat maahan. Varjoisa paikka auttaa suojaamaan telttaa auringolta. Vältä tuulisia paikkoja, koska niissä tulee helposti kylmä, ja myrskyn aikana voi leiriytyminen olla vaarallistakin.

Teltan pystyttäminen riippuu täysin teltan mallista. Sen vuoksi onkin kaivettava teltta rohkeasti esiin, ja tutustuttava mallikohtaisiin ohjeisiin. Yleensä teltan mukana tulee teltta, kepit ja kiilat. Usein teltoissa on sisä- ja ulkoteltta, jotka asennetaan erikseen. Mukana saattaa olla myös teltan alle tai ylle asennettava pressu.

Kun pystytät telttaa, aseta kaikki osat näkyville ympärillesi. Aseta sisäteltta kohtaan, johon haluat pystyttää teltan. Alle voi laittaa pressun teltan kulumisen ja likaantumisen vähentämiseksi. Kokoa kepit; toisissa telttamalleissa ne joutuu kokoamaan itse, toisissa puolestaan ne asettuvat itsestään. Tutki mihin kepit menevät, ja pujota ne oikeisiin kohtiin. Kiinnitä kepit teltan kulmiin merkittyihin paikkoihin. Kiinnitystyypit vaihtelevat eri telttamallien mukaan, tarkista oma kiinnitysmekanismisi ohjekirjasta, jos et ole varma, miten se toimii. Aseta ulkoteltta paikoilleen ohjekirjan mukaisesti. Ulkoteltan kangas ei saisi koskettaa sisäteltan kangasta, koska silloin teltta saattaa päästä veden lävitse. Kiinnitä teltta kiiloilla maahan tukevasti joka puolelta. Teltan ylle voi asentaa pressun suojamaan sateelta ja auringolta. Tämä kannattaa, jos aikoo olla leirissä pidempään, sillä auringon UV-säteet voivat vahingoittaa teltan kangasta.

Harjoittele pystyttämistä pari kertaa ennen matkaan lähtöä. Näin kykenet kokoamaan teltan hankalammissakin olosuhteissa. Kun pakkaat teltan, puhdista se hyvin ja varmista, että kaikki osat kuten kiilat ja narut ovat mukana. Säilytä telttaa ohjekirjan ohjeiden mukaisesti, jotta voisit käyttää sitä mahdollisimman pitkään. Teltta kestää kauemmin, kun sen suojaa valolta ja puhdistaa käyttöjen välillä. Kiilojen puhdistaminen ja keppien säilyttäminen koottuina voi myös auttaa telttaa kestämään kauemmin