Leiriytyminen Suomessa: Todellinen nautinto

Fotolia_865597_SLeiriytyminen Suomessa on todella helppoa ja hauskaa. On lukuisia kohteita, joissa voi leiriytyä, ja lisäksi joka miehen oikeudet takaavat, että leiriytymään pääsee helposti ja halvalla, kunhan vain pitää huolta ympäristöstään. Monessa muussa maassa ei olisikaan näin helppoa lähteä telttailemaan.

Leiriytymisestä nautinnollisempaa tekee Suomen puhdas luonto. Lähes jokaisesta kylästä ja kaupungista pääsee metsään. Luonnonpuistoja ja –suojelualueita on pitkin maata ja niissä pääsee nauttimaan raikkaan ilman ja kauniiden maisemien lisäksi yleensä myös hyvinmerkityistä vaellusreiteistä ja nähtävyyksistä. Maisemia löytyy todella monipuolisesti, kun matkustaa ympäri maata. Etelän vehreistä metsistä idän järvimaisemaan, Lapin tuntureista läntisen Suomen jokiin.

Vuodenajat tuovat oman vaihtelunsa Suomessa leiriytymiseen. Kesä on tietenkin parasta aikaa olla liikkeellä lempeiden lämpötilojensa vuoksi. Silloin leiriytyminen ei vaadi suuria valmisteluja – perusasioiden mukaan ottaminen riittää. Keskiyön aurinko tuo oman taikansa leirikokemukseen. Syksyn ruska myös houkuttelee useita viikonlopun leirintäreissuille. Silloin joutuukin usein varaamaan hieman enemmän vaatetta mukaan, sillä etenkin yöt alkavat jo olla viileitä. Talvi ja kevät ovat hankalimmat leirintäkuukaudet lumen ja kosteuden vuoksi. Esimerkiksi talvella leiriytyminen voi kuitenkin tarjota unohtumia kokemuksia lumisissa metsissä ja revontulien alla.

Suomessa leirintäalueiden puitteista on huolehdittu hyvin. Niitä ylläpidetään koko maassa, ja niistä löytyvät yleensä perusasiat. Usein pidemmälle vaellusreissulle lähtevä ei edes telttaa mukaansa, sillä vaellusreiteiltä löytyy autiotupia, joissa voi yöpyä. Lisäksi autiotuvista ja leirintäalueilta löytyvät yleensä vessat sekä nuotiopaikka. Veden tuomisesta joutuu yleensä huolehtimaan itse vaellusreiteillä, sillä autiotuvissa ei yleensä ole vesijohtovettä. Leirintäalueilla sen sijaan on usein juokseva vesi sekä suihkut. Leiriytyä voi joko teltassa tai matkailuautossa tai –vaunussa. Hyvin varustelluilla leirintäalueilla on myös sähköpistoke autolle, sekä myymälä tai kahvila, josta löytyvät välttämättömimmät ruokatavarat ja muut tarvikkeet. Moni leirintäalueista on myös ottanut liikuntarajoitteiset kattavasti huomioon, joten jokainen voi päästä nauttimaan leiritunnelmasta.

Suomessa luonnosta nauttiminen on kansalaisoikeus. Siitä kannattaakin ottaa ilo irti. Jokaisella on mahdollisuus päästä liikkumaan metsässä ja paistamaan tikkupullaa nuotion yllä. Leiriytyminen on halpaa ja hauskaa huvia, josta koko perhe voi nauttia.