jim-hogg-camp-setup1Leiripaikan löytäminen voi aiheuttaa päänvaivaa monille. Leirin pystyttäminen on helpointa merkityillä alueilla, eli leirintäalueilla. Toisinaan kuitenkin joutuu leiriytymään luonnossa, ja silloin on hyvä opetella, minne on turvallista, käytännöllistä ja ympäristöystävällistä leiriytyä. Onneksi leiriytymisen perusteet ovat melko helpot.

Paikan valinta leirintäalueella

Leirintäalueella teltoille on usein valittu oma alue, jolle on hyvä leiriytyä. Siksi kannattaakin miettiä oman leirin sijaintia suhteessa muihin telttoihin; haluaako yksityisyyttä, sosiaalisuutta, hyviä palveluita vai luonnon rauhaa? Oman teltan sijainti suhteessa alueen puitteisiin on tärkeä osa leirintäkokemusta. Ei ole välttämättä hauska kömpiä yöllä vessaan, jos se on alueen toisella laidalla. Lähellä mellastava kaveriporukka voi myös häiritä yöunia. Turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden nimissä voi kuitenkin olla lohdullista leiriytyä lähelle muita telttoja. Osalla leirintäalueista on Wifi, joten moni saattaa haluta leirintäpaikan, johon signaali yltää.

Vapaa leiriytyminen luonnossa

Luonnossa leiriytymisen tärkeimpiä periaatteita on mahdollisimman pieni ympäristöjalanjälki sekä turvallisuus. Joka miehen oikeuksien mukaan leiriä ei voi asettaa liian lähelle asutusta eikä luonnonsuojelualueelle. Paikkaa valitessa kannattaa suosia paikkoja, joissa on aiemmin leiriydytty, jotta ympäristö kuluisi mahdollisimman vähän. Yhdessä paikassa ei pitäisi leiriytyä kahta päivää pidempään. Tämä auttaa säilyttämään paikan luonnon monimuotoisuuden.

Valitse tasainen paikka, johon teltan kiilat uppoavat helposti. Vältä mäkiä ja veden lähellä leiriytymistä. Esimerkiksi järven rannassa voi olla kylmää ja kosteaa öisin. Mäen huipulla on tuulista, ja sadeilmalla vedet valuvat sen juurelle. Tuuliset paikat ovat kylmiä öisin. Jos mahdollista, valitse paikka, joka on suojassa auringolta teltan kulumisen välttämiseksi. Talviaikaan tamppaa tasainen leiripaikka ja vältä lumisten puiden juurella yöpymistä, sillä lämpötilan vaihdellessa painava lumikuorma voi pudota teltan päälle ja aiheuttaa vahinkoja.

Oikean paikan löytyessä leiriytyminen on mukavaa. Huolehdi jätteistä ja roskista asianmukaisesti, älä jätä mitään jälkeesi. Pese asiat biohajoavalla pesuaineella ja imeytä pesuvedet maahan, jotta paikasta voi nauttia myös tulevaisuudessa. Muista, ettei tulta saa tehdä ilman maanomistajan lupaa vapaasti leiriydyttäessä, mutta retkikeittimen käyttö on sallittua. Leiriytyessä voi nauttia luonnosta täysillä, ja todella tuntea olevansa osa ympäröivää metsää.