Suomessa on useita paikkoja, joissa voi vaeltaa ja leiriytyä. Pohjoisimmasta Lapista aina Hankoon asti voi löytää mielenkiintoisia reittejä leirintämahdollisuuksineen. Listaamme tässä osan kiinnostavimmista kohteista, jotka ovat kuitenkin vain murto-osa maamme upeasta tarjonnasta. Leirintäalueiden tarjonnassa on eroja. Monet vaellusreittien varrella olevat leirintäalueet ovat hyvin pelkistettyjä, ja niistä löytyvät vain välttämättömyydet. Näin myös suojellaan alueen ympäristöä.

Koli_iPohjois-Karjala on suosittu matkakohde etenkin kesäisin. 5 kilometrin päässä Outokummun keskustasta löytyy Outokummun Erä- ja luontokeskus, joka palvelee vaeltajia monipuolisesti. Alueella on runsaasti luontopolkuja, ja lisäksi siellä pääsee melomaan sekä kalastamaan. Kohde sopii koko perheelle. Itä-Suomessa sijaitseva Koli on myös kohde, joka pitää vuodesta toiseen pintansa. Kansallismaiseman viehätys ei haihdu, ja vaelluksia on kaikentasoisille liikkujille. Kunnianhimoisempi vaeltaja voi vaikka valita Herajärven kierroksen 60 kilometrin reitin. Alueella on paljon koettavaa ja nähtävää, ja hyvät mahdollisuudet leiriytymiseen.

Susitaival ja Karhunpolku sijaitsevat myös Pohjois-Karjalassa. Susitaival on lähes 100 kilometrin pituinen vaellus, joka on vaativa. Matkalla on metsiä, harjuja, soita, pitkospuita, siltoja ja vetoköysilauttoja. Tulipaikkoja, laavuja ja autiotupia on taipaleen varrella riittävästi. Leirintäpuitteita ylläpidetään hyvin kunnan ja metsähallituksen toimesta, esimerkiksi polttopuita löytyy hyvin leirintäpaikoissa. Karhunpolku on noin 133 kilometriä pitkä hyvin merkitty reitti, joka lähtee Patvinsuon kansallispuistosta. Sen varrella on nuotiopaikkoja, autiotupia ja laavuja leiriytymiseen, sekä matkailuyrityksiä.

Yksi suosituimmista leirintävaelluksista Suomessa lienee Karhunkierros. Se tarjoaa vaihtuvaa maisemaa, ja 80 kilometrin edestä hyvin merkittyä polkua. Reitin varrella on hyvin ylläpidettyjä autiotupia nuotiopaikkoineen, riippusiltoja ja upeita koskia. Maisemat ovat villiä erämaata, kesäinen keskiyön aurinko ja syksyn ruska tuovat oman taikansa vaellukseen. Kohde on myös erinomainen melonnasta kiinnostuneille.

Koilliskaira eli Saariselkä on myös kiinnostava vaelluskohde. Kansallispuiston alueella on metsiä, kuruja, tuntureita, soita, jokilaaksoja ja runsaasti autiotupia ja saunoja vaeltajille. Alue sopii myös talvisaikaan hiihtovaelluksen kohteeksi. Myös Lemmenjoen alueella on loputtomasti mahdollisuuksia vaelluksille sekä talvi- että kesäaikaan. Lähde syksyllä ja nauti Lapin ruskasta reitin varrella. Pohjois-Suomessa vaelletaan aktiivisesti, joten leirintäpaikkoja löytyy hyvin telttailijoille, ja luonto on taatusti puhdasta.