image487Suomessa leiriytyessä villieläimistä ei ole niin paljon vaaraa tai häiriötä kuin monissa muissa maissa. Täällä ne enimmäkseen välttävät ihmisiä ja asutusta, joten retkipoluilla tai leirintäalueilla niihin ei juurikaan törmää. Näin onkin hyvä, sillä kesyt metsäneläimet voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja tartuttaa tauteja.

Suurinta häiriötä Suomessa voivat aiheuttaa pieneläimet, kuten jyrsijät ja linnut. Oravat ja pikkulinnut löytävät tiensä helposti ruoan luokse. Myös esimerkiksi hammastahna saattaa vetää puoleensa eläimiä, koska moni eläin pitää piparmintun tuoksusta. Siksi kannattaa valita ruoille säilytysastia, joka on tiivis ja jonka saa suljettua hyvin. Ruoat voi myös esimerkiksi ripustaa roikkumaan puuhun. Ruoan säilyttäminen tai syöminen teltassa ei yleisesti ottaen ole suositeltavaa, koska eläimet voivat haistaa sen.

Eläininvaasioiden välttämiseksi kannattaa käsitellä ruokaa oikein ja huolehtia tiskeistä. Aterialta jääneet ruoan jämät ja pesemättömät tiskit voivat nopeasti alkaa houkutella puoleensa eläimiä etenkin alueilla, joilla ne ovat tavallista kesympiä. Sen vuoksi tiskit kannattaa pestä huolellisesti heti aterian jälkeen. Jos ruoan tähteitä on jäänyt, ne kannattaa säilöä tiivisti sulkeutuvassa astiassa tai polttaa. Jos säilyttää ruoanlaittotarvikkeita ja astioita ulkona, ne kannattaa pestä myös ennen käyttöä siltä varalta, että hiiri on käynyt tutkimassa niitä. Hiiren jätöksistä voi saada esimerkiksi myyräkuumeen.

Eläimet myös usein välttävät huuhteluaineen hajua. Retkelle lähtiessä voikin pakata mukaan vaatteet, joissa on tuoksullista huuhteluainetta, sillä suurin osa eläimistä ei luonnollisesti pidä siitä. Huuhteluaineen kanssa pesty vaate voi myös auttaa peittämään ruoan hajun. Moni isompi eläin välttää ihmisiä luonnostaan – heille jo ihmisen haju riittää alueen välttämiseen.

Karhut ja sudet pelottavat monia, mutta niiden välttäminen on helppoa. Jos aikoo alueelle, jolla on paljon karhuja, voi välttää matkustamista alkukesän aikaan, jolloin ne ovat aktiivisimmillaan. Yleensä myös äänenpitäminen metsässä riittää karhun loitollapitämiseen. Jo juttelu ajaa karhut matkoihinsa, yksinvaeltaessa voi vaikka laulella tai huudahdella. Susialueella kannatta myös pitää ääntä. Jos näkee jätöksiä tai kuulee ulvontaa, kannattaa aluetta välttää yöaikaan. Myös seurassa liikkuminen auttaa vähentämään kohtaamisen todennäköisyyttä. Älä jätä jälkeesi roskia tai ruokaa, jotka voivat houkutella eläimiä alueella ja saada ne kesyyntymään.