Suomessa on melko turvallista leiriytyä kesäisin, etenkin kun valitsee leiriytymispaikan leirintäalueelta. Vapaaseen leirintään liittyy enemmän riskejä. Toiset ihmiset, villieläimet, sää ja heikot luonnossaliikkumistaidot voivat aiheuttaa riskitilanteita vapaasti leiriytyvälle. Näihin tilanteisiin voi kuitenkin varautua jonkin verran.

Ilkivalta on yksi suurimpia riskejä vapaassa leirinnässä. Sen välttääkseen kannattaa joko valita paikka leirintäalueelta, missä turvallisuudesta on huolehdittu, tai valita leiripaikka riittävän kaukana asutuksesta. Riski on suurin lähellä suuria asutuskeskuksia tai –alueita. Esimerkiksi vaellusreiteillä riski on pienempi. Kannattaa kuitenkin muistaa lukita teltta, jos lähtee kauemmas ja pitää tärkeimmät esineet mukanaan.

Sää voi myös aiheuttaa yllättäviä tilanteita. Sade voi tulla läpi teltasta, joka ei kestä vettä ja kaiken kastuessa sairastuu helposti. Siksi on hyvä varata mukaan vettä kestäviä varusteita ja joko vedenkestävä teltta tai pressu, jonka voi asentaa leirintäpaikan ylle. Mukana on hyvä olla ruokaa, jonka voi valmistaa tai syödä ilman tulentekomahdollisuutta. Leirintäalueella on yleensä tiloja ja palveluja, joissa voi kätevästi oleskella sateen aikana teltassa istumisen sijaan. Myös tuuli voi aiheuttaa haasteita leiriytyjälle. Leiri kannattaa pystyttää huolella, ja mieluiten paikkaan, jossa on vähän tuulta. Aurinkoa varten on hyvä varata aurinkorasvaa ja after sun-voidetta.

Sairastumisen tai loukkaantumisen varalle on tärkeää varata ensiaputarvikkeet. Ei myöskään kannata lähteä yksin metsään etenkään, jos ei ole kokenut eränkävijä. Mikäli ruoka tai juoma loppuu vapaan leirinnän aikana, vedenpuhdistusvälineet voivat pelastaa. Marjoja ja sieniä voi kerätä metsästä, mutta kannattaa poimia ja syödä vain kasveja, jotka tunnistaa turvallisiksi. Mikäli mukanasi on ruokatarvikkeita, säilytä ne suljettuina ja piilotettuina, etteivät eläimet löytäisi niitä. Suomessa on suhteellisen turvallista leiriytyä, sillä eläimet enimmäkseen välttävät ihmisiä ja asuttuja alueita. Jotta asiat pysyisivät näin, kannattaa suosia leirintäalueita ja pitää huolta ruokatarvikkeistaan.

10-Tips-to-Stay-Safe-While-CampingJos kohtaa karhun, muun suuren eläimen tai petoeläimen, on yritettävä pysyä rauhallisena. Kääntyminen ja juokseminen on vaarallinen idea, sillä esimerkiksi karhun luontainen refleksi on lähteä perään. Hidas perääntyminen tai kuolleen teeskenteleminen ovat parempia strategioita kohtaamiseen. Karhut kuitenkin viihtyvät enimmäkseen omissa oloissaan.