diagram-campfiresafetyVaeltaessa kannattaa huolehtia turvallisuudesta, jotta onnettomuksia tai ikäviä yllätyksiä ei pääsisi käymään. Etenkin kokemattoman vaeltajan on hyvä varmistaa kaikki etukäteen, ja ottaa mukaan kokeneempi vaelluskumppani, joka voi opastaa ja auttaa välttämään vaaratilanteet.

Yksi tärkeimpiä vinkkejä valmistautumiseen on varusteiden tuntemus. Uusi teltta kannattaa koota ennen vaellusta, jotta sitä osaa käyttää sujuvasti ja oikein. Teltan voi joutua pystyttämään pimeässä, tuulisissa tai myrskyisissä olosuhteissa, joten on hyvä tietää, miten se kootaan. Jos ostit retkikeittimen, opettele käyttämään sitä ennen lähtöä. Olisi kurjaa jäädä ilman ruokaa vaelluksen aikana. Myös muiden teknisten varusteiden, kuten vedenpuhdistimien, tulentekovälineiden yms. käyttö kannattaa opetella ennen lähtöä. Mukaan kannattaa varata säänmukainen teltta, makuupussi ja makuualusta; tulentekovälineet; alueen kartta ja kompassi; säähän sopivat vaatteet, sekä vedenkestäviä, lämpimiä, suojaavia että viileitä vaatteita; hyvät kengät; ensiapuvälineet, aurinkovoidetta sekä hyttyskarkotetta; ruoanlaittovälineet ja ruokaa; puukko tai monitoimityökalu; sekä riittävästi vettä ja/tai vedenpuhdistusväline.

Käytännön taitoja on myös hyvä opetella. Tärkeimpien ensiapumenetelmien tuntemus on hyvä hätävara. Kompassin ja kartan käytön sujuva osaaminen on tärkeää etenkin pidemmälle vaellukselle lähtiessä. Vaellusreitit on useimmiten merkitty hyvin, mutta eksymiseen kannattaa varautua. Lisäksi joka miehen oikeudet on hyvä kerrata, jottei rikkoisi lakeja tai tärvelisi ympäristöä. Merkityiltä reiteiltä poikkeaminen ei ole suositeltavaa, ja luonnonsuojelualueilla se on kiellettyä.

Hyviin kenkiin kannattaa satsata, ettei nyrjähdyksiä pääse käymään hankalassakaan maastossa. Vaellus kannattaa valita oman taitotason mukaan. On turvallisempaa aloittaa helpoista ja lyhyistä vaelluksista, kuin lähteä heti Pitkälle Karhunkierrokselle koettamaan onneaan. Vaelluskeppi tai kävelysauvat voivat auttaa haastavammassa maastossa. Hyttysverkolla varustettu hattu voi parantaa mukavuutta, ja sekä aurinkoa että hyttysiä vastaan kannattaa suojautua.

Ruokaa sekä vettä kannattaa pakata riittävästi vaellusta varten. Tuntemattomia kasveja ei tulisi syödä, eikä vettä kannata juoda suoraan vesistöistä. Ruoka-aineet kannattaa säilyttää hyvin pakattuina villieläinten ulottumattomissa. Merkityillä poluilla riski esimerkiksi karhun kohtaamiseen on minimaalinen, ja suomalaiset karhut muutenkin pysyttelevät enimmäkseen omissa oloissaan. Kannattaa kuitenkin opetella, miten käyttäytyä kohtaamistilanteessa.

Vaeltaminen on aina turvallisempaa hyvin merkityissä paikoissa tai oppaan kanssa. Yksin vaeltamiseen ja pitkiin vaelluksiin kannattaa opetella pikkuhiljaa.