1413553154php2yX1Rf1-638x330Leiriytyminen on hauska aktiviteetti, joka tarjoaa parhaimmillaan unohtumattomia muistoja. Jotta nämä muistot olisivat positiivisiä, kannattaa tutustua oikeisiin varusteisiin ja hyviin vinkkeihin ennen lähtöä. Valmistautumalla voit suojella ympäristöä ja itseäsi, sekä taata, että saat kaiken irti leiriytymiskokemuksesta.

Leiriytymisen tärkeimpiä periaatteita on, ettei siitä jälkiä ympäristöön. Kun lähdet telttailemaan, koeta valita paikka, joka on osoitettu telttailua varten, sillä ne on suunniteltu kestämään kulutusta ja ovat turvallisia. Eroosion torjumiseksi vietä korkeintaan kaksi vuorokautta samassa telttailupaikassa. Toisinaan telttapaikkoja ei ole, ja silloin on parempi valita jo käytössä ollut leiriytymispaikka kuin tehdä leiri uuteen paikkaan. Leirin tulisi sijaita riittävän kaukana asutuksesta. Luonnonsuojelualueilla voi telttailla vain tarkoitukseen merkityillä paikoilla. Jäkäläkankaita ja muita herkästi kuluvia alueita tulisi välttää.

Valitse telttailupaikaksi tasainen alue mieluiten tasamaalla. Kukkulat eivät yleensä ole hyviä leiriytymispaikkoja. Tutki maaperää, koska mikäli se on erityisen kova, voi kiilojen asentaminen olla mahdotonta. Valitse paikka, joka on suojessa tuulelta ja auringolta, mikäli mahdollista. Mikäli leiriydyt lähellä vettä, pystytä leiri ainakin 30 metrin päähän vedestä, saastuttamisen välttämiseksi ja turvallisuuden vuoksi. Lumisissa oloissa valitse paikka, jossa ei ole lumivyöryriskiä tai lumisia puita. Tamppaa leiritytymisalue tasaiseksi ennen leirin pystyttämistä. Käytä talvileiriytymiseen tarkoitettua telttaa, ja lumessa leiriytymiseen tarkoitetut kiilat voivat olla kätevä apuväline.

Leirissä ollessa tulisi peseytymiseen, vessassa käymiseen sekä astioiden ja pyykkien pesuun käyttää leirintäalueen palveluja, mikäli sellaisia on tarjolla. Muussa tapauksessa ei käytettyjä pesuvesia tulisi laskea suoraan vesistöihin, vaan imeyttää ne maahan. Jos käymälää ei ole, kaiva maahan vessan virkaa kuoppa, joka sijaitsee kaukana vesistä, poluista, lähteistä ja leiriytymispaikasta. Peitä kuopa maalla käytön loputtua. Tulen voi tehdä vain merkitylle paikalle. Vapaassa leirinnässä tulenteko on joka miehen oikeuksien mukaan sallittua vain äärimmäisessä hätätapauksessa.

Mukaan kannattaa varata säähän sopivat varusteet. Kesällä esimerkiksi kevyempi makuupussi ja hyttyskarkoitteet ovat tärkeitä varusteita. Kannatta huolehtia, että teltta on vedenkestävä, ja että mukana on aina vedenkestäviä varusteita. Talvella ja välikausina mukaan on varattava riittävästi lämpimiä vaatteita.